Online Succes kun je leren.

afbeelding van Henriette

Leren online succes te hebben

Laat ik er helder over zijn: je moet nogal wat weten om succesvol te zijn met een webwinkel. Het wordt vaak zo makkelijk voorgespiegeld. En de basis is ook eenvoudig. Kijk iedereen kan een productartikel aanmaken, wat leuke teksten schrijven en een foto erbij zetten. Die basis is er voor iedereen die begint met de webwinkel. 

ONLINE SUCCES IS WERK

Maar de realiteit is dat 'artikel-titels' bijvoorbeeld precies zó geschreven moeten zijn om goed in de google-ranking tevoorschijn te komen. De teksten moet de juiste woorden bevatten, maar ook de 'attributen' zoals maten en kleuren vragen wat meer kennis dan je zo op het oog zou denken. Om écht uit de startblokken te komen, moeten ook nieuwsbrieven en zeer zeker goede landingspagina's worden gemaakt. 

Ik verdeel het 'werk' meestal in deze gebieden:

  • design dingen (kleuren en foto's);
  • online marketing (banners, nieuwsbrieven, acties);
  • artikel kennis (prijzen, kortingen, acties);
  • merken kennis;
  • landingspagina's; 
  • SEO (teksten schrijven, seo-tags toevoegen, woordenlijsten);
  • betalen en verzenden;
  • artikelen en foto's aanbrengen;
  • en diverse technische delen zoals kassa koppelingen.

Tijd en aandacht

We constateerden dat webwinkelpaketten met 'gewone' handleidingen (als pdf bijvoorbeeld) eigenlijk niet goed werkt. Die zijn te vaak geschreven voor technische mensen. De ondernemer komt er daarbij ook vaak niet aan toe het zich allemaal eigen te maken. Voor veel medewerkers in de winkels is het veel om snel op te nemen. Let wel dit ligt niet aan de webwinkel, of aan de medewerkers; immers het gebruik van de CommerceXL webwinkels is eenvoudig en intuitief, het ligt aan de concurrentie op internet.

Meer dan de eerste keer
Veel ondernemers kennen het probleem: 'Nieuwe medewerkers'. Is natuurlijk leuk, nieuwe medewerkers, maar dat is dan vaak weer van voor af aan beginnen. Ik merk dat ondernemers die de opleiding goed voor elkaar hebben, veel gemakkelijker nieuwe medewerkers snel het noodzakelijke geleerd hebben. We zien ook vaak dat medewerkers 's avonds op de bank, toch nog even die opleidingsvideo's gaan bestuderen. 

Wat goed werkt

Wat wel goed werkt zijn handleidingen die je interactief door een onderwerp heen leiden. Wat ook heel goed werkt zijn video's van de diverse onderwerpen. Straks hier meer over.

In je eigen context

Het is voor medewerkers belangrijk uitleg te krijgen in de eigen context. Ik bedoel daarmee dat het weinig zin heeft om uitleg te geven over alle functies op een abstracte manier. Het moet precies zijn en in de echte webwinkel met de echte artikelen. Het beste werkt het als medewerkers opgeleid worden met de 'eigen artikelen', en met de eigen site voor ogen. Dit betekent dat voor een kledingwinkel een andere opleiding moet zijn dan voor de kampeerwinkel. En ook dat voor kleding winkel A er een andere handleiding nodig is dan voor kleding winkel B. 

Maatwerk voor JOUW WINKEL

Daarom zijn we bij CommerceXL.nl er nogal op gericht de handleidingen en opleidingen specifiek te maken. We willen dat de ondernemer én medewerkers met plezier, snel en goed online succes aanleren. Voor dat doel maken we instructie video's en interactieve handleidingen. Je ziet hieronder een tweetal voorbeelden. 

Dit zijn video's geheel in de context van deze winkel, zodat de voorbeelden direct nagedaan kunnen worden en vooral herkenbaar zijn.

 
 
Voor alle belangrijke onderwerpen heeft CommerceXL.nl handleidingen zoals deze, die ook meestal gebruik maken van de echte sites van de klant met werkelijke artikelen.


 

is het maken van video's kostbaar of moeilijk?

Elke ondernemer kan eenvoudig leren hoe je deze handleidingen en video's voor eigen gebruik maakt. Wij maken ze ook graag voor onze klanten omdat we weten dat hierdoor hun succes toeneemt en medewerkers met meer plezier aan de webwinkels werken. Bij de CommerceXL webwinkels zijn er vele tientallen al inbegrepen en die hoeveelheid groeit nog gestaag. Je kunt je natuurlijk altijd even aanmelden voor een workshop hierover. 

vandaar mijn stelling voor deze blog 'ook Online succes is te leren'.

Over de auteur: 

Succes kun je leren

Ik ben sinds 2008 ondernemer, projectmanager en winkelconsultant. Ik stuur de programmeurs aan en verzorg dat de contacten met de ondernemers perfect lopen. Daar komt mijn achtergrond als docent en mijn NLP-master regelmatig goed van pas. Na terugkomst in Nederland zijn we met de CommerceXL activiteiten gestart. Ik realiseer online winkels voor fashion, recreatie, speelgoed, wijn en meer. Met veel plezier help ik ondernemers een succes te maken van de winkel en de kansen die internet biedt.

Henriette
shadow